Как да спрем влагата в жилището?

Влагата е една от най-честите причини за разрушаването на едно жилище. Тя не само похабява скъпи мебели, мазилки и подови настилки, но и води до образуването на мухъл, който, освен че излъчва неприятна миризма, може да предизвика и сериозни заболявания на дихателните пътища, алергии и кожни раздразнения.

Влагата е враг на всеки строителен материал. Каквото и да ви убеждават производителите, бъдете сигурни, че наличието на постоянна влага ще съкрати драстично живота на подовите настилки, мазилките и дори тухлените стени и бетонни основи. За да можем да се преборим с един сериозен враг, какъвто е влагата е необходимо да го опознаем, а това значи да разберем, как и откъде прониква тя във вътрешността на нашия дом. Проблеми с влага в жилището

Как влагата прониква във вътрешността на дома ни?

1. Най- често влагата идва в жилището ни от вън. Причината за това обикновено се корени в повредени компоненти от нашето жилище, които ни оставят незащитени срещу водата. Покривът обикновено е първото място, през което водата се прокрадва в дома ни и върши своите поразии. Причина за влага в жилището могат да бъдат както разместени или счупени керемиди, така и изгнили обшивки на комините или запушени или неуплътнени улуци.

Решението е незабавно да се открие причината и да се пристъпи към поправка на повредените части. В случая е важно да се подменят всички спукани или счупени керемиди, защото дълго престоялата под мазилките влага ще разруши не само тях, но и цялата бетонна основа, чак до арматурата. Почистването и поправката на улуците също е нещо, което не бива да се отлага, макар че за какъвто и да е покривен ремонт е необходимо времето да бъде сухо и топло.

2. Липсваща или повредена хидроизолация е следващата причина за проникване на влага в дома ни. Много от по-старите къщи нямат изградена влагозащита на основите, което може лесно да се установи по миризмата на мухъл в техните мазета и приземни помещения. Това е една голяма грешка, тъй като основите на къщите са сериозно застрашени от подкопаване, когато им липсва хидроизолация.

Решението е хидроизолацията на основите да се възстанови или изгради нова такава, като е добре да се изолират не само вътрешните им стени, но и външните, които са в постоянен контакт с подпочвени и атмосферни води. За да се изолират външните стени на бетонните основи ще се наложи тяхното разкопаване, като полагането на хидроизолацията трябва да става максимално бързо, тъй като устойчивостта на сградата е сериозно застрашена при открити основи.

3. Повредената хидроизолация на панелните покриви е най-честата причина за проникването на влага в жилищните помещения, намиращи се на последния етаж на блока. Един отворен покрив, какъвто е плоският е изложен постоянно на студ, силно слънце, дъждове и вледенявания, които са сред основните причини за повреждане на влагозащитното покривно покритие.

Решението е възстановяване на хидроизолацията, доколкото е възможно или изпълнение на нова, надеждна и качествена такава. За съжаление ремонтирането на общите части и хидроизолирането на плосък покрив на панелен блок е винаги проблемно, тъй като средствата за ремонт трябва да се съберат от всички живущи в сградата, а не всички обитатели на блока са склонни да отделят средства, особено когато са наематели. С хидроизолацията на покрива обикновено се заемат потърпевшите, като не винаги мерките, към които прибягват са удачни.

4. Откритите, външни тераси са също място, любимо на влагата. При неправилно изградена тераса е много лесно да се задържи вода, която постепенно ще наводни както фасадата на сградата, така и стените и таваните на жилищните помещения, прилежащи към нея. Премахване на влага от дома

Решението тук е основен ремонт на терасата. Задължително полагане на изравнителна замазка, която да придаде наклон и да отвежда навреме дъждовната и снежна вода, както и изпълнение на влагоизолация, която да защити не само бетонната конструкция на терасата, но и затворените помещения, намиращи се в съседство. Добрата облицовка ще предпази хидроизолацията и ще подобри визията на цялото съоръжение.

5. Мокрите помещения също са причина за наводнения в жилищните помещения, затова е важно водопроводната и отводнителна системи да бъдат винаги в перфектно състояние. Това означава също да се следи за здравината на връзките, където най-често възникват течовете. Когато тръбите са скрити зад мебели или облицовки е трудно да се забележи проблемът, затова при изграждане на водопровода и преди неговото покриване е важно да сте сигурни, че състоянието му е отлично.