Как ще протече ремонтът на керемидения ви покрив?

Много новодомци, особено тези, които искат да станат собственици на къщи, подценяват сложността на един покривен ремонт и се подвеждат по ниската цена, която компенсира лошото състояние на покривната конструкция. Покупката на къща с разрушен покрив неизбежно ще доведе до неговото ремонтиране, а това не е толкова просто, колкото вероятно си мислите.

Средствата, необходими за ремонта, разбира се са приспаднати от цената на самата къща, но времето, необходимо за един цялостен покривен ремонт може да варира от 2-3 дни до повече от седмица, в зависимост от неговото състояние. Ако се чудите защо ремонтирането на един керемиден покрив може да отнеме толкова време, тук ще ви обясним в детайли, как протича един покривен ремонт. Ремонт на керемиден покрив

1. Първата част от операция "Ремонт на покрива" винаги включва неговото разпокриване. Това е трудоемка и опасна дейност, особено ако къщата е висока, а покривът – силно скосен. Не бива да забравяме, че един стар покрив вероятно е с изгнила дървена конструкция, ходенето, по която крие сериозни рискове. Ако нямате нужния опит в тази дейност, не се заемайте сами с ремонтирането , особено ако покривът е наистина в тежко състояние.

2. След разпокриване на покрива следва почистване на натрупаната през годините мърсотия. Това включва прах и кал, а много често и голямо количество строителен отпадък. Ронещи се керемиди, циментови замазки и парчета от подпокривна изолационна мушама – всичко това трябва да бъде премахнато, за да се осигури свободно пространство за работа.

3. Подмяна на изгнили части от носещата конструкция или цялостно изграждане на нова такава. Това е може би най-сложната част от ремонта и тази, която ще отнеме най-много време. Дървеният материал, необходим за построяването на нов покривен скелет поглъща не малко средства, но имайте предвид, че той е най-евтиният ви вариант. Добрата новина е, че ако изграждате нова конструкция ще можете да промените изцяло облика на своя покрив и да го направите такъв, какъвто желаете.

4. Полагане на влагоизолираща мушама. Мушамата може да бъде с по-ниско качество, както и да бъде подсилен воалит – разликата в цената е около 1лв за квадратен метър, което, в зависимост от площта на покрива може да се отрази минимално или драстично на бюджета, който се отделили. Разбира се, качеството на по-скъпата хидроизолационна мембрана ще ви осигури по-дълга и безпроблемна експлоатация на покрива, но при общите разходи по един покривен ремонт, този аргумент понякога е недостатъчен.

5. Вертикалните и хоризонталните летви, изграждащи скарата, върху която ще бъдат наредени новите керемиди трябва да се наковат непосредствено след полагане на изолационната мушама. Разстоянието между тях трябва да бъде съобразено с вида на керемидите, тъй като при различните видове – керамични и циментови има разлика и в големината.

6. Нареждане на новите керемиди е следващата стъпка от покривния ремонт. Имайте предвид, че до нея може да се стигне едва седмица, след разпокриване на конструкцията, а това излага на риск бетонната плоча, затова изберете внимателно времето за стартиране на ремонта – изберете период, в който не се очакват обилни и продължителни валежи. Ремонт на покриви с керемиди

7. Нареждане и подмазване на капаците на билата с варо-циментов разтвор. Това е също една бавна и отговорна операция, която изисква опитна, майсторска ръка, защото не само осигурява здравото закрепване на външните керемиди, но и определя облика на вашия покрив. Виждали ли сте, уж красив покрив, но с криво наредени и грозно подмазани капаци? Значи разбирате за какво говорим.

8. Почистване на строителния отпадък. Тук отново трудно ще се справите сами. След ремонтирането на един покрив остават купища негоден отпадък, който едва ли знаете къде да изхвърлите или складирате. Свалянето на отпадъка от покрива често налага употребата на макара или лебедка, защото директното му изхвърляне от най-високата точка на дома ви едва ли е удачно решение.

След изпълнението на ремонта, стъпка по стъпка, както сме го описали вече смело можете да се наречете собственици на къща в добро състояние. Покривът и основите са най-важните части от една сграда, затова е добре да знаете с какво се заемате, подвеждайки се по ниската цена на един дом.