Хидроизолация на тераси и балкони

Терасата е едно от най-удобните и приятни съоръжения в един дом. Тя дава възможност да имаш не просто допълнителна жилищна площ, но и един приятен кът на открито, на който можеш да се наслаждаваш в топлото и слънчево време или да потърсиш прохлада в горещите летни месеци.

Терасата е съоръжение от покривен тип, което означава, че тя изисква особено внимание. За да се радвате дълго на своето открито кътче е необходимо да го защитите от разруха, като удължите максимално неговия живот. Изложена на постоянни атмосферни и механични въздействия, терасата трябва да бъде изградена по строго определени правила, което включва и изграждане на качествена и ефективна хидроизолация. Хидроизолация на тераси

На какви въздействия е изложена терасата?

Както вече споменахме, откритите тераси имат сходно приложение с покривните конструкции, като сходството на терасата е най-близко до покривите на панелните блокове. Откритите тераси и балкони са изложени целогодишно на влага, студ и вятър. През топлите преходни месеци, те са постоянно подложени на дъждове, а през зимата обилните снегове, престояващи дълго на нейната повърхност, натоварват допълнително конструкцията, образувайки вледенявания, които бавно и сигурно създават пролуки и я разрушават.

Върху терасите, също така оказват влияние индустриалните газове, вентилацията на сградите и отоплението на вътрешните помещения, особено тези, намиращи се под нейната конструкция. Най-сериозни поражения върху бетонната конструкция на терасата оказват големите температурни амплитуди през зимата, когато намиращото се отдолу вътрешно помещение се отоплява, а откритата настилка е покрита със сняг. Това води до образуването на линейни разширения в бетонната основа, достигащи до 1-2мм на всеки метър. Тези разширения предизвикват пролуки, в които водата прониква, разрушавайки дори най-качествения бетон. Въздействия върху терасите

От какво се нуждае терасата?

Терасата се нуждае от хидроизолация, тъй като нейният живот зависи изцяло от това. Експлоатационният живот на една тераса се определя от качеството на нейната влагозащита, затова ако искате да използвате дълго своето открито кътче за отдих, трябва да му осигурите перфектна и дълготрайна влагозащита.

Дебелината на плочата и качеството на бетонната основа също са много важни за състоянието на една открита тераса, затова е важно да се използва висок клас водонепропусклив бетон, който в същото време да бъде идеално влагоизолиран и облицован с подходящи защитни настилки, при полагането на които също трябва да бъдат спазени някои задължителни указания. Ремонти на терасата

Как се изпълнява хидроизолация на тераса?

При подготовката на влагоизолирането на една тераса трябва да се обърне внимание на дребните детайли, като ъглите, цоклите, връзките при бордовете и окабеляването, в случай че има такива. Когато под терасата има отопляеми вътрешни помещения е добре да бъде вградена и добра термозащита, която да предотврати кондензацията, възникнала вследствие температурните разлики през студения отоплителен сезон.

Изградждането на хидроизолация на тераса може да се раздели на няколко отделни етапа, които основно можем да разделим на: Хидроизолация на балкони

Всеки един от тези етапи включва голям брой строителни дейности – всяка от които е изключително важна и решаваща за дългия живот на съоръжението. Ако ви предстои именно такъв сложен и важен ремонт, вероятно си задавате въпроса, как точно ще протече той? Предлагаме ви един пример за изграждане на хидроизолация на открита тераса:

 • Първата стъпка от подготовката на основата за хидроизолация представлява запълване на по-големите цепнатини, пори и неравности върху бетонната основа. Това се прави с помощта на вид строително лепило, което се нанася с четка, валяк или маламашка.
 • Следващата стъпка е грундиране с контактен и свързващ грунд, който цели да увеличи контактната повърхност на основата. За целта може да се използва битумен грунд, който се нанася чрез обмазване с четка.
 • Следващият ход е полагане на подова замазка, която трябва да придаде наклон на основата от поне 2%. Това е необходимо, за да се отвежда навреме дъждовната или снежна вода към отводнителната система.
 • След изсъхване на подовата замазка следва ново грундиране на повърхността и полагане на хидроизолационна мембрана, като отделните ивици трябва да се застъпват на 8-9см.
 • Върху първия хидроизолационен слой се инсталира хоризонтален дренаж и се полагат топлоизолационните плочи. Фугите между топлоизолационните плоскости трябва да се запълнят с полиуретанова пяна.
 • Следва изпълнение на комбинирана армирана циментова и подова замазка, като на всеки 4м се оставя разширителна фуга с ширина 1-1.5см, която се запълва с полиуретанов уплътнител.
 • Следващата дейност е полагане на първия слой двукомпонентна еластична хидроизолация, което се извършва с четка, валяк или маламашка. Към този етап се преминава не по-рано от 5 дни след изпълнението на замазката.
 • Преминава се към запечатване на съединителните и разширителни фуги с хидроизолационна лента, докато при отводнителните сифони се използва хидроизолиращ маншет.
 • 4 часа след полагане на първия слой двукомпонентна хидроизолация се нанася втори слой, отново по същия начин, като се работи перпендикулярно на първия. Общата дебелина на двата слоя еластична влагоизолация трябва да бъде 3мм.
 • След изпълнение на хидроизолацията се пристъпва към облицовката на съоръжението, която цели да предпази основата и хидроизолацията от механични и атмосферни въздействия. Към облицовката може да се премине едва 72 часа след полагане на втория слой хидроизолация.
 • Плочките, които ще се използват за облицовка на терасата задължително трябва да се залепят с високоякостно или супергъвкаво лепило за еластично лепене върху критични основи.
 • 48 часа след полагане на облицовките се преминава към фугиране, като за целта е добре да се използва еластична фугираща смес с мощен водоотблъскващ и антибактериален ефект. Важно е ъгловите, съединителните и разширителните фуги, както и местата на свързване на арматурите и фитингите да се запечатат с полиуретанов уплътнител.

След приключване на всички тези дейности, които ще отнемат не малко време, можете да бъдете напълно спокойни, че терасата ви е напълно влагозащитена и ще можете да я използвате в продължение на дълги години. Важно е поддържате добре самото съоръжение, като намалите задържането на вода върху неговата повърхност. Следете отводнителните сифони да са винаги в изрядно състояние.

Кой трябва да се заеме с хидроизолирането на терасата?

Както току-що се уверихте, изпълнението на хидроизолацията на тераса е дълъг и сложен процес. Макар и подробно описан, той изисква много по-дълбоки познания и опит, с каквито могат да се похвалят единствено професионалните строителни фирми, занимаващи се с хидроизолиране на сгради и съоръжения.

Ако решите да опитате сами да създадете влагозащита на своята тераса, това ще ви коства време и средства, а ефектът ще бъде съмнителен и вероятно краткотраен. Доверете се на професионалните услуги на добра строителна фирма и поверете задачата на нейните опитни и компетентни специалисти. Професионална изолация

Защо да изберете Ремонт-СФ?

Ние от Ремонт-СФ сме една от най-добрите строителни фирми, опериращи на територията на столицата и цялата страна. Нашият дългогодишен опит ни е дал възможност да изградим екип от специалисти, които могат да се заемат с всякакви покривни ремонти и хидроизолации във всеки град на България.

Основна дейност на нашата фирма са покривните ремонти, като това включва цялостно изграждане на различни типове покривни конструкции и ремонти на съореженията и прилежащите към тях компоненти. Като част от покривните ремонти, ние извършваме бързо и качествено хидроизолиране на всички части от една сграда или съоръжение.

Ние разполагаме с богат опит в сферата на влагозащитите и познаваме всички съвременни материали, което ни позволява да изберем най-качествените, когато се заемем с хидроизолацията на нов обект.

Ние разполагаме с добре обучен и компетентен екип, а също и с модерна професионална техника, което ни дава възможност да работим прецизно и експедитивно, без да разхищаваме време и материали. В качеството на нашата работа можете да се уверите сами, като в допълнение, ние ще ви предоставим реална гаранция, включваща гаранционна поддръжка на изолираното от нас съоръжение. Хидроизолация на тераси от Ремонт-СФ

При необходимост от консултация, отговори на сложни въпроси или нужда от спешен и качествен ремонт, ние сме винаги насреща. На нашия сайт ще намерите различни възможности за контакт с нашия екип – изберете най-удобния за вас начин да се свържете с нас и ни поверете всичко останало.