Защо керемидите си остават предпочитана покривна настилка?

Всеки скатен покрив – такъв с наклон по-голям от 10 градуса е покрит с някаква покривна настилка. Най-често това са керемиди, като те могат да бъдат керамични, циментови, метални или битумни, като последните обикновено са под формата на еластични листове. Керамичните или циментови керемиди си остават предпочитано покривно покритие у нас, поради тяхната по-достъпна цена, макар че те са, не особено дълготраен материал, а тяхното тегло натоварва значително покривната конструкция.

Сред плюсовете на керамичните керемиди е тяхната ниска водопоглъщаемост, което означава, че влагата не може да проникне в тях и да замръзне при минусови температури и по този начин да ги увреди и разруши. Друго тяхно предимство е пълната им огнеупорност, което ги прави един сигурен материал при опасност от пожари. Керемиден покрив

Основно достойнство на керамичните керемиди е тяхната устойчивост на минусови температури и сравнително бавно стареене, за този клас покривно покритие, но колкото и бавен да е този процес, керемидите се нуждаят от подмяна на всеки 15-20 години, а в някои случаи и по-често. Честата смяна на керемиди е предимно частична – когато само няколко счупени или напукани плочи се нуждаят от подмяна.

Кое е особеното при керемидения покрив?

Всеки наклонен покрив, бил той покрив на къща, стопанска или индустриална постройка или обществена сграда се нуждае от носеща конструкция, която да осигури наклона на самия покрив и да послужи, като основа, върху която да се наредят керемидите. Наклонът на един скатен покрив може да бъде от 20 до 90˚, а неговата форма да варира до две или няколко наклонени равнини. Колкото по-наклонен е един керемиден покрив, толкова по-трудно е задържането на вода по неговата повърхност, но и толкова по-труден за ремонтиране е той.

Покривът, покрит с керемиди се нуждае от ремонт много по-често от този, покрит с метални или битумни плоскости. Това се налага, тъй като керамичните плочи много често се чупят под въздействието на механични причинители, като градушки, хвърлени камъни, силен вятър, който ги размества, опиращи в покрива клони на дървета, а понякога и под тежестта на човешко тяло, когато собственикът се качи, за да почисти комина, например. Покрив от керемиди

Друга особеност на керемидения покрив е неговата конструкция. У нас най-често тя се изгражда от дървен материал, поради значително по-ниската му цена, в сравнение с металните профили, които са другата възможност за изграждане на носеща покривна конструкция. Дървената или метална покривна конструкция трябва да има изключителна здравина, за да може да издържи на голямото натоварване на тежките керемиди и трябва да разполага със специално изградена скара, върху която става нареждането на керемидите.

Кога се налага смяна на керемиди?

Подмяната на керамичните или циментови керемиди се налага, когато:
 • Част или всички налични керемиди са повредени и пропускат вода;
 • Когато се търси чисто визуална промяна на покривното съоръжение;
 • Когато се преминава от един материал към друг – от керамични към битумни плочи, например.

Препокриване на покрива може да се наложи също при преустройство на самата сграда, когато върху нея се пристроява нов етаж. Тогава отново се свалят наличните керемиди, като след изграждането на новата носеща конструкция те отново се нареждат, в случай че видът на покривното покритие ще остане същият. Тази дейност спада по-скоро към изграждането на нов покрив, макар че тук отново имаме сваляне и нареждане на керемиди. Смяна на керемиди

Кога трябва да се извърши смяната на повредените керемиди?

Дефекти в покривното покритие, в случая керамичните или циментови керемиди логично се откриват с настъпване на пролетта, когато снегът по покрива започне да се топи, а ледът, проникнал в цепнатините на керамичните плочи проникне във вътрешността на сградата. При по-големи участъци от счупени или пропукани керемиди, течовете могат да причинят сериозни поражения на помещенията, намиращи се на последния етаж, като разрушат мазилките на таваните и стените, а в по-драстични случаи и подовите настилки.

Пролетта е също така и сезонът на проливните дъждове, когато дефектиралите керемиди дават признак, че покривът се нуждае от ремонт. За жалост дъждовният период не е подходящ за започване на покривни ремонти, особено ако се налага подмяна на голяма част от керемидите или дори на носещата конструкция. Разпокриването на един покрив излага на риск бетонната плоча, служеща като таван на последния етаж, а един проливен дъжд би я наводнил и повредил драстично. Повреждане на керемида

Преди да пристъпите към ремонтиране на покрива и конкретно - смяна на повредените и остарели керемиди, изчакайте времето да се стабилизира, а покривът да изсъхне напълно. Това е важно, защото мокрият покрив е хлъзгав и опасен, а един стръмен покрив на висока сграда може да бъде дори смъртоносен.

Кой трябва да се заеме със смяна на керемидите?

Когато повредените керемиди са малко, тяхната подмяна може да се извърши от самия собственик на къщата или от нает от него човек, разполагащ с нужния опит. Операцията по подмяна на керемидите съвсем не е лека и безотговорна задача, а да не забравяме и доста опасна, затова е важно тя да се извършва винаги от специалист.

Когато покривът се нуждае от цялостен ремонт, включващ изграждане на нова носеща конструкция и основно нареждане на новите керемиди е задължително да се обърнете към професионална фирма или бригада, специализирана в ремонт на покриви, тъй като този вид ремонти отнема време, изисква компетентност и не малко средства. Качествена подмяна на керемидите на един наклонен покрив може да извърши само екип, който има дългогодишен опит зад гърба си в тази дейност. Сменяне на керемиди

Защо да изберете Ремонт-СФ?

Ние от Ремонт-СФ сме фирма, специалист в ремонтите на всякакви видове покриви. За нас няма покрив, с който не можем да се заемем и който да не можем да ремонтираме перфектно. Ние разполагаме с опитен и компетентен екип, придобил сериозна практика и спечелил огромен брой доволни клиенти, благодарение на които нашата компания е един от лидерите на родния пазар.

Ние от Ремонт-СФ предлагаме всякакви видове покривни ремонти - от основно изграждане на различни по вид и мащаб покриви до ремонтиране на отделни компоненти от покривното съоръжение. Услугата ‘’Смяна на керемиди’’ е една от дейностите, които извършваме най-често и за която сме най-търсени, тъй като сме доказали, че можем да се справим с тази задача бързо, качествено и професионално. Подмяна на керемиди от Ремонт-СФ

Какво включва услугата "Смяна на керемиди"?

Ние предлагаме както частична, така и цялостна подмяна на повредени или износени керемиди. Преди да пристъпим към същинската работа, наш експерт ще посети на място вашия обект, за да се запознае с мащаба на щетите и за да изготви план за действие, по който ще протече ремонтът.

Услугата смяна на керемиди, извършена от нас включва:
 • Сваляне на повредени керемиди или цялостно разпокриване на покрива;
 • Изграждане на нова носеща конструкция или ремонтиране на отделни части от старата;
 • Наковаване на нови дървени летви (скара), върху която ще се наредят керемидите – в случай на нужда;
 • Полагане на хидроизолационна мушама, когато това е възможно и желано от клиента;
 • Нареждане на керемидите;
 • Полагане и подмазване на капаците с вароциментов разтвор.

Изборът на фирма-изпълнител на един такъв ремонт на покрива определя в голяма степен неговата дълготрайност. В случай, че искате да удължите максимално периода между настоящия и бъдещия ремонт на своя керемиден покрив, не подценявайте задачата и не се скъпете излишно.

Ние предлагаме перфектно изпълнение на всички покривни ремонти, което ни позволява да предоставим на своите клиенти пълна гаранция за своята работа, заедно с гаранционна поддръжка на съоръжението за посочения в гаранцията период. Ремонтиране на керемиди

С нас се комуникира лесно и приятно, защото разбираме нуждите и тревогите на своите клиенти. Ние сме максимално достъпни и на разположение винаги, когато търсите консултация, бързо и качествено извършена услуга и изключително изгодни цени за ремонтирането на своя покрив.

На нашия сайт ще откриете различни възможности за връзка с нашия екип, а ние се ангажираме да откликнем по най-бързия начин, защото знаем, че покривният ремонт никога не търпи отлагане.

Какво представляват битумните керемиди?

Битумът, като материал превзема всички покривни конструкции. Той е все по-предпочитана покривна настилка, като от плоските панелни покриви, битумът се пренесе върху наклонени покривни конструкции с различна степен на наклона и форма на самата конструкция. Битумните керемиди успешно изместиха керамичните и бетонни керемиди от покривите на къщи, обществени и промишлени сгради, благодарение на своите безспорни и доказани предимства.

Битумните керемиди представляват многопластов синтетичен материал с голяма еластичност и устойчивост на атмосферни и механични въздействия. Тяхната структура е изградена от пет слоя: Битумни керемиди

 • Армираща основа: Тя представлява импрегниран стъклен воал, придаващ на керемидите формата и здравината, които ги предпазват от деформации.
 • Оксидиран битум: Два слоя оксидиран битум обгръщат армиращата основа, придавайки на материала хидроизолиращите свойства, които го правят предпочитано покривно покритие. Битумът може да бъде допълнително модифициран, с цел да се повишат неговите качества и издържливост.
 • Минерална посипка: Тя се намира от лицевата страна на битумните плочи и им придава цвят и завършен вид. Минерализацията се извършва предварително с неорганични пигменти при много висока температура. Самият процес на минерализация придава на цветовете устойчивост, като същевременно предпазва битумните слоеве от ултравиолетовите лъчи, удължавайки значително техния експлоатационен живот.
 • Пясъчен слой: Основата на битумните керемиди е обработена с кварцов или силициев пясък. Целта на пясъчния слой е да предпази керемидите от залепяне помежду им при транспортиране и пренасяне.
Предимства на битумните керемиди:
 • Уникално разнообразие от форми и цветове;
 • Изключително лека покривна система;
 • Максимална устойчивост на цветовете и материала във времето;
 • Подходящи за всякакви климатични условия;
 • Не изискват допълнителни покривни аксесоари;
 • Не е нужна последваща поддръжка;
 • Подходящи за покриви с различен наклон и форма;
 • Удобни за транспортиране и монтаж.

Видове битумни керемиди:

Едно от безспорните предимства на битумните керемиди е тяхното разнообразие, като материал, метод на изработка и полимери, с които битумът е модифициран. Битумните керемиди варират не само като цветове, но и като форми, като фабрично изработените разновидности са:

 • Боброва опашка;
 • Пчелна пита;
 • Триъгълни;
 • Правоъгълни.

Извън основните форми, хората, търсещи по-необичайни покривни решения могат да се насочат към така наречените "дизайнерски" битумни керемиди, предлагани във всевъзможни, причудливи форми, в зависимост от предпочитанията на клиента. Типове битум

Най-често използваните модели битумни керемиди са тези с шестоъгълна форма; моделите, представляващи плетеница от различни геометрични фигури; разноцветни, създаващи илюзия за използване на няколко различни материала; традиционни – такива имитиращи традиционните керамични керемиди и керемиди с два преплитащи се слоя, придаващи на покрива ефектен визуален релеф, напомнящ за старите дървени или каменни покриви.

Монтаж на битумни керемиди

Всички видове битумни керемиди разполагат с изцяло самозалепваща се, хидроизолираща лента, която осигурява на покривното покритие допълнителна защита при силен вятър и дъжд. В зависимост от своя вид, битумните керемиди се укрепват допълнително, като се монтират по няколко различни начина:

 • Чрез заковаване с поцинковани пирони;
 • Залепяне с битумно лепило;
 • Газопламъчно залепяне с помощта на газова горелка.

Тъй като битумните плочи са напълно термоустойчиви, те могат да се монтират при всякакви метеорологични условия. Минусовите температури, както и силното слънце в горещите дни няма да повлияят по никакъв начин на техните уникални характеристики. Това е един изключително неутрален на топлина и студ материал, което му придава и добри изолиращи свойства. Монтаж на битумни керемиди

Особеното при монтажа на битумни керемиди е изискването за наличие на плътна дъсчена обшивка, върху която става полагането на отделните плочи и тяхното допълнително укрепяне. Необходимо условие е дъсчената обшивка да бъде идеално гладка и нивелирана, а също така и добре почистена и абсолютно суха.

Защо да изберем битумните керемиди?

Битумните керемиди имат много по-дълъг експлоатационен живот от всички останали покривни покрития. Те са много по-издържливи на дори най-неблагопрятните условия, а също така и на механични въздействия, като вятър, градушки, счупени клони от намиращи се в близост дървета, хвърлени камъни и човешко присъствие. Стига вашият покрив да не е прекалено стръмен, спокойно можете да се движите по него, когато се налага да извършите дребни ремонти по останалите покривни компоненти.

Битумните плочи са абсолютно незапалим материал. Това не само ги прави добра защита срещу пожари, но и позволява тяхното газопламъчно залепяне. Този вид покривно покритие е и най-благосклонното откъм натоварване на покривната конструкция. Средно тяхното тегло варира между 8 и 13кг/m2, което е нищожно в сравнение с керамичните и бетонни керемиди, които са с тегло между 42-44кг/m2. Предпочитани керемиди за покрив

Съвместимост с всякакви климатични условия

Битумните керемиди са абсолютно предпочитано решение за покриви от всякакъв тип във всички климатични пояси по света. Това е един от малкото материали, който е еднакво приложим и в най-южните и в най-северните части на Земята. Той се отличава с:

 • Водоустойчивост – Напълно устойчив на дъжд, сняги градушки – осигурява надеждна хидроизолация. Материалът е не порест и не позволява влагата да проникне в него.
 • Ветроустойчивост – различните видове битумни керемиди предоставят ветроустойчивост от порядъка на 100 до 150 км/ч, а някои видове и до 220км/ч.
 • Топлоустойчивост/мразоустойчивост – този материал е температурно неутрален. Той не се поддава на резки температурни разлики. Не се нагрява прекомерно през лятото и не измръзва през зимата. Средно издържа на температури от – 50° до 110°.

Битумните керемиди, освен всичко казано до тук са и най-доброто шумоизолиращо покривно покритие. Благодарение на своята многопластова структура, шиндлите поглъщат до 80% от шума, причинен от поройни дъждове и градушки. Този материал е предпочитан от повечето строителни фирми и поради възможността за изключително лесен и бърз монтаж. Единственото, което забавя процедурата по преобразяване на покрива е изграждането на покривната конструкция и дъсчената обшивка. Съвместимост спрямо покрива

Основно предимство на битумните керемиди си остава тяхната естетическа стойност. Няма как да устоите на гледката на един изискан, цветен покрив, който е напълно способен, сам по себе си да преобрази изцяло една сграда. Покривите, покрити с битум се срещат все по-често, а строителните фирми, специализирани в ремонт на покриви предпочитат да работят предимно с този материал.

Кой трябва да монтира битумните керемиди?

Независимо дали изграждате абсолютно нов покрив или преустроявате стария, като преминавате от керамични керемиди на битумни, с тази задача може да се справи единствено професионалист. Макар и лесни за монтаж, битумните плочи имат специфични особености, които трябва да бъдат взети под внимание. Само специалист може да прецени какъв метод на полагане е подходящ за конкретния материал или конструкция на покрива, за да се гарантира максималната издържливост на покритието.

Ние от Ремонт-СФ сме строителна фирма, занимаваща се основно с ремонти на покриви. Ние предлагаме всички услуги, касаещи покрива и прилежащите към него компоненти. Ние имаме дългогодишен опит в изграждане и ремонтирането на покриви от всякакъв тип, което ни позволява да се наредим сред водещите специализирани фирми в столицата и цялата страна.

Монтажът на битумни керемиди е една от основните дейности, които извършваме. Ние имаме перфектни познания върху материала и методите за неговото монтиране. Ние разполагаме с добре обучен екип от специалисти, най-модерната професионална техника и обезопасителна екипировка, която ни позволява да работим върху най-високите и сложни покриви.

В крак с нуждите и възможностите на своите клиенти, ние от Ремонт-СФ предлагаме и най-атрактивните цени за всички покривни ремонти, в това число и монтаж на битумни керемиди. Работата с нас е не само гаранция за дългия живот на вашия покрив, но и възможност да комуникирате свободно и да получите отговори на всичките си въпроси. Монтаж на битумни керемиди от Ремонт-СФ

Ние предлагаме:
 • Първоначален оглед и анализ на обекта;
 • Консултация за материалите и начина на изпълнение на ремонта;
 • Бърза, качествена и професионална работа;
 • Гаранция и гаранционна поддръжка на ремонтираното от нас съоръжение.

На нашата страница в интернет ще намерите различни възможности за контакт с нас, като ние се ангажираме да откликнем на всеки ваш сигнал, да отговорим на всеки ваш въпрос и да ви убедим, че няма по-добър изпълнител на покривни ремонти от нас и че можем да пристъпим веднага към реновирането и преобразяването на вашия покрив.